wtorek, 9 maja 2017

Roladki drobiowe ze szparagami i fetą


Chociaż opornie i powoli, zbliża się lato. Już nie mogę się doczekać ciepłych wieczorów, słonecznych dni, ale przede wszystkim świeżych owoców i warzyw, które mają w sobie smak! Już nie mogę patrzeć na sztuczne ogórki, pędzone truskawki i blade pomidory.
Korzystając z okazji, że sezon na szparagi już wystartował, postanowiłam zrobić coś pysznego z nimi w roli głównej. Szparagowa zieleń i buraczkowa czerwień, to dwa kolory zdrowego i niskokalorycznego obiadu dla całej rodziny.




SKŁADNIKI:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 duże filety z piersi kurczaka
  • 50 gram fety
  • 3 nieduże buraki podłużne
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka tymianku
  • orzechy lub pestki do dekoracji sałatki
WYKONANIE:

  1. Piersi z kurczaka rozkrawamy na dwie połowy, rozbijamy najcieniej jak się da.
  2. Do kubeczka wlewamy łyżkę oleju, wyciskamy czosnek oraz dodajemy kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz, tymianek.
  3. Piersi nacieramy marynatą i na każdej z nich układamy kawałeczek fety oraz wcześniej skrócone szparagi. Zawijamy w roladkę i obsmażamy z każdej ze stron na patelni na dużym ogniu.
  4. Buraki myjemy i obieramy ze skóry. Nacieramy odrobiną oleju z solą i układamy na blaszce i  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach dokładamy blaszkę z roladkami, które pieczemy 20 minut.
  5. Buraki wyjmujemy i studzimy kilka minut. Ścieramy w maszynie wielofunkcyjnej lub trzemy na tarce. Do kubka wyciskamy pozostałą część cytryny i dodajemy olej, sól, pieprz i musztardę. Mieszamy do połączenia i zalewamy nasze buraki. Ugniatamy je chwile z marynatą, posypujemy pestkami i są gotowe. Mięso również jest gotowe, odpoczęło chwilę, można więc śmiało cały zestaw wykładać na talerze. Smacznego!

4 komentarze: