czwartek, 11 maja 2017

Bananowo-orzechowe ciasto bez pieczenia

Oczywiście głód jest najlepszym doradcą jeśli chodzi o komponowanie smaków i tworzenie potraw. Naszła nas wieczorna ochota na coś słodkiego i to "na już"! Tak właśnie zmontowałam ciasto, które nie wymaga pieczenia i oczywiście jest bez glutenu, jajek i może być bez laktozy.
Niby ciasto, a samo zdrowie ;)



SKŁADNIKI:
  • 100 gram daktyli
  • 30 gram wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżki kakao
  • odrobina wrzątku
  • 300 gram śmietany kokosowej lub zwykłej 36%
  • 1 duży i dojrzały banan
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • kakao do dekoracji
WYKONANIE:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po upływie tego czasu odlewamy wodę, a daktyle wraz z wiórkami kokosowymi wrzucamy do blendera i miksujemy przez minutę. Dodajemy kakao, miksujemy przez chwilę. Konsystencja powinna być raczej zwarta, niż lepka, jeśli jest inaczej dodajcie więcej kakao.
  2. Małą blaszkę wykładamy folią spożywczą, na którą dokładnie i równomiernie wyklejamy masę daktylową. Nie zapomnijcie o bokach. Odstawiamy na 10 minut do zamrażarki.
  3. Masło orzechowe przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu, aż nabierze bardziej płynnej konsystencji i chwilkę studzimy. Jeśli nie trzymacie masła orzechowego w lodówce, możecie nie mieć problemu z rozsmarowaniem i ten krok będzie można pominąć.
  4. Banany kroimy w plastry i wykładamy na zmrożonym spodzie. Następnie wykładamy na nie masę orzechową oraz ubitą śmietankę. Dekorujemy posypując kakao i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Na jaką formę są te proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, na pewno wypróbuje w niedalekiej przyszłości :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam i dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń
  3. Czy można zamienić czymś innym masło orzechowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak :) Może być dżem, nutella, masło migdałowe, albo zupełnie inne owoce. Zależy na co masz ochotę :)

      Usuń
  4. Wygląda wybornie :) Coś czuję, że by mi smakowało :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń