środa, 22 marca 2017

Obłednie czekoladowe brownie - bez glutenu, bez jajek i bez laktozy

Przepis na to brownie obiecywałam ponad miesiąc temu. obietnicy dotrzymuję, choć z ogromnym opóźnieniem. Kontuzja mojego kręgosłupa sprawiła, że przestało mi się chcieć... Nie tyle blogować, co robić cokolwiek. Postawiłam na odpoczynek i szybką regenerację, choć nie przebiega to wszystko tak jak można sobie wymarzyć.
Brownie powstało jak zwykle "bo chciało się słodkiego na już". Typowy niedzielny dzień spędzony na kanapie z ukochanym, został więc urozmaicony superszybkim i wygodnym ciastem.
Wykorzystałam do niego czekoladę marki Goplana, w której nie ma laktozy, dzięki czemu mamy ciasto z potrójnym "bez" ;)




SKŁADNIKI:


  • 2 puszki czarnej fasoli
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 80g kakao lub karobu
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 100 gram posiekanej czekolady
  • 100 gram czekolady na polewę + 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • skórka z 1 sparzonej pomarańczy



WYKONANIE:


  1. Fasolę odcedzamy z zalewy, przepłukujemy wodą.
  2. Banany wrzucamy do blendera, dodajemy odcedzoną fasolę, aromat, olej kokosowy i miksujemy na gładką masę.
  3. Do masy bananowo-fasolowej, dodajemy cukier waniliowy, kakao i posiekaną czekoladę. Mieszamy do połączenia.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45min.
  5. Czekoladę roztapiamy z olejem kokosowym. Polewamy ciasto i posypujemy skórką z pomarańczy. Jeśli nie przeszkadza Wam laktoza, to polecam podawać z domową bitą śmietaną. Jeśli jednak wolicie wersję 100% bez laktozy, ubijcie mleko kokosowe, będzie równie pyszne. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz