wtorek, 14 lutego 2017

Krem czekoladowy z pomarańczami

Dziś święto zakochanych. Mimo iż wieje od niego komercją, to wiele młodych stażem związku par obchodzi je w sposób szczególny. Czasami jednak plany się mogą pokrzyżować - szef każe zostać dłużej, korki, śnieżyca... Żeby zaskoczyć czymś pysznym ukochaną lub ukochanego zostaje niewiele czasu. To jest właśnie moment, w którym polecam sięgnięcie po mój przepis. Na jego wykonanie potrzebujecie maksymalnie 15 minut, a podbije niejedno serce, swoją prostotą i pysznym połączeniem czekolady, pomarańczy i nuty alkoholu ;)




SKŁADNIKI:


  • 1 opakowanie mascarpone
  • 150 ml śmietany 36%
  • 2,5 tabliczki czekolady
  • 2 dojrzałe pomarańcze
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50ml brandy lub whisky
  • opcjonalnie: 2 łyżki mocnej kawy
WYKONANIE:

  1. Zaparzamy bardzo mocną kawę. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem.
  2. 2 tabliczki czekolady kruszymy, wrzucamy do miseczki i wkładamy na minutę do mikrofali. Wyjmujemy i mieszamy aż czekolada się rozpuści.
  3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy 2min.
  4. Przestudzoną czekoladę, wlewamy do śmietanowej masy, cały czas miksując. Dodajemy 2 łyżki kawy, miksujemy chwilę.
  5. Aby coś chrupało w zębach na drobnych oczkach tarki ścieramy pół tabliczki czekolady, dodajemy do naszego kremu, mieszamy i odstawiamy go do lodówki.
  6. Ze skórek pomarańczy ścieramy łyżkę skórki. Pomarańcze filetujemy lub obieramy jak jabłko, aby nie została biała otoczka. Kroimy je w kostkę.
  7. Jedną pomarańcze wrzucamy do blendera z alkoholem i skórką, miksujemy przez 2 sekundy. Dodajemy drugą pokrojoną pomarańcze, mieszamy i wylewamy na dno pucharka.
  8. Do masy pomarańczowej wykładamy nasz krem czekoladowy, posypujemy płatkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki. Gotowe do spożycia we dwoje po delikatnym schłodzeniu, smacznego!

1 komentarz:

  1. Pomarańcze i czekolada to połączenie idealne. Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń