poniedziałek, 19 grudnia 2016

Śmietankowy sernik z musem czekoladowym


Taka gospodyni domowa, to nie ma łatwo przed świętami. Sprzątanie codzienne, sprzątanie odświętne, spędzanie nastu minut w kolejkach po zaopatrzenie, gotowanie na Wigilię, Boże Narodzenie, no i jeszcze desery... Jak na jednego człowieka, to całkiem sporo do zrobienia. A gdzie czas na pakowanie prezentów, ubieranie choinki i przede wszystkim... odpoczynek?
W tym całym szaleństwie świątecznych przygotowań, warto znaleźć troszkę czasu dla siebie i leniwie poleżeć na kanapie, albo nałożyć maseczkę i zrelaksować się w wannie.
Bo jeśli my zwariujemy, to kto to wszystko ogarnie?

Dziś mam dla Was pyszny i szybki w zrobieniu sernik, który musi Wam opaść, dzięki czemu mamy jeden stres mniej ;)



SKŁADNIKI:

  • 1kg sera twarogowego w wiaderku (w temp. pokojowej!)
  • 6 jajek kl. L
  • 200 gram miękkiego masła
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 150ml śmietany 36%
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady + odrobina startej czekolady do dekoracji
  • łyżeczka aromatu śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 bg cukier waniliowy
  • 1 bg budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 2 łyżki bg mąki ziemniaczanej


WYKONANIE:

  1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
  2. Do dużej miski wkładamy miękkie masło i zaczynamy je ubijać mikserem na biały puch. Stopniowo dodajemy cukier puder, a następnie pojedynczo żółtka. Cały czas ubijamy.
  3. Do masy maślano-jajecznej, dodajemy powoli twaróg po jednej łyżce, cały czas ubijając. Na sam koniec wsypujemy budyń, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz aromat śmietankowy, miksujemy do połączenia składników.
  4. Do masy twarogowej, dodajemy białka i mieszamy je łyżką, tak aby uzyskać jednolitą masę.
  5. Masa serowa jest gotowa, należy ją przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do ok. 140 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy do wystudzenia.
  7. Sernik musi opaść tak, aby w środku powstało miejsce na masę czekoladową.
  8. Zabieramy się za masę czekoladową. Czekoladę połamałam i wstawiłam do mikrofalówki na 40 sekund. Wyjęłam i zaczęłam energicznie mieszać, aż się wszystko rozpuści pod wpływem ciepła miseczki. Odstawiłam do przestygnięcia.
  9. Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru pudru (można pominąć cukier ;) ). Do osobnego naczynka wykładamy mscarpone i zaczynamy ucierać. Po jednej łyżce dodajemy bitą śmietanę, miksujemy krótko, następnie wlewamy cienkim strumieniem czekoladę, miksując aż do uzyskania jednolitej masy.
  10. Gotową masę czekoladową wykładamy "w dziurę" naszego sernika, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy startymi wiórkami czekoladowymi. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie. Muszę koniecznie upiec.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. mam pytanie co z tymi serkami mascarpone, które są w składnikach? Kiedy je dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do osobnego naczynka wykładamy... serek mascarpone ... i zaczynamy ucierać. Po jednej łyżce ....
      Chyba właśnie w tym miejscu tego brakuje :)

      Usuń
    2. Faktycznie słowo mi się zjadlo, dziękuję za zwrócenie uwagi ;)

      Usuń