piątek, 23 grudnia 2016

Piernik z fasoli


Nie upiekłaś jeszcze żadnego ciasta na święta? Brak wiary w siebie "bo się nie uda"/"bo nie umiem"/ "wstyd przed rodziną"?
Mam dla Was przepis na piernik z fasoli, który uda się każdemu. Nie opada, jest bardzo delikatny i korzenny, a na jego zrobienie potrzebujecie tylko kilka minut, bo w końcu piecze się sam ;)
Ilość składników w przepisie starcza na dużą blachę, a piernik nie rośnie bardzo wysoko.


SKŁADNIKI:
  • 3 puszki czerwonej fasoli
  • 12 jajek
  • 8 łyżek kakao Celiko
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pół łyżki mielonego ziela angielskiego
  • pół łyżki mielonych goździków
  • łyżka mielonego imbiru*
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka bg proszku do pieczenia
  • 1 słoik powideł śliwkowych, najlepiej domowej roboty
  • 1 gorzka lub biała czekolada do dekoracji

WYKONANIE:
  1. Fasolę wyrzucamy na sitko, przepłukujemy wodą i zostawiamy do odcieknięcia.
  2. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wrzucamy do blendera, dodajemy 2 łyżki oleju i stopniowo dodajemy fasolę. Miksujemy na gładką masę. Polecam robić to etapami, żeby fasola się dokładnie zmieliła.
  3. Białka ubijamy na sztywno z odrobinką soli.
  4. Do dużej miski przekładamy masę fasolową i dodajemy do niej: przyprawy korzenne, kakao, cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą łyżki.
  5. Do masy fasolowej zaczynamy dodawać białka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  6. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok 50 minut w 180 stopniach.
  7. Gdy ciasto się upiecze (można sprawdzać patyczkiem ;) ), wyjmujemy je z blaszki i studzimy na kratce.
  8. Wystudzone ciasto przecinamy na pół, smarujemy powidłami śliwkowymi i składamy. Polewamy roztopioną czekoladą za pomocą łyżki, machając przez całą długość ciasta, cienkim strumieniem czekolady, tak aby powstał delikatny wzorek. Smacznego ;)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz