środa, 23 listopada 2016

Spaghetti z kurczakiem i boczniakami


Powracam do Was po bardzo długiej przerwie i przyznaję, że jest to bardzo trudny dla mnie powrót.
Co może być trudnego we wrzucaniu przepisów? Niby nic, ale gorzej jak człowiek się angażuje w to co robi całym sobą. W takim przypadku sprawa nie jest już taka prosta, bo najmniejsze wytrącenie z równowagi i nie jest łatwo wrócić do "normalności".
Tak właśnie jest ze mną, bo przeżywam wielką stratę osoby, która pokazała mi jak czymś tak prostym jak gotowaniem, można sprawić drugiej osobie ogromną radość. Nie chodzi o to, że sensem ludzkiego życia jest jedzenie, ale o to, że kiedy ktoś o nas dba, poświęca swój czas żeby sprawić nam przyjemność... potrafi sprawić coś magicznego.
Mam nadzieję, że każdy z Was ma taką osobę, która potrafi znaleźć słońce w najbardziej pochmurny dzień i sprawia, że czuje w sercu rozlewającą się falę ciepła. Dbajcie o taką osobę, spędzajcie z nią jak najwięcej czasu, bo liczy się tylko to co jest tu i teraz, a jutra może już nie być.

Bardzo filozoficznie, może nawet za bardzo. Wracamy do spraw ziemskich i spaghetti z pieczarkami, boczniakami i opcjonalnie z kurczakiem, choć pyszne jest tylko w wersji grzybowej.



SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie bezglutenowego makaronu do spaghetti
  • 500 gram passaty pomidorowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 400 gram boczniaków
  • 400 gram pieczarek
  • 400 gram filetu z piersi kurczaka
  • 10 gram startego parmezanu
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
WYKONANIE:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania, czyli ok. 12 minut.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę. Grzyby myjemy i wraz z cebulą kroimy w nieduże kawałki.
  3. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę i 2 wyciśnięte ząbki czosnku, podsmażamy ok. 2 minut.
  4. Do czosnku i cebuli dorzucamy kurczaka i pieczarki, smażymy na dużym ogniu ok. 5 minut.
  5. Gdy kurczak będzie ścięty z każdej strony, a pieczarki znacznie zmniejszą swoją objętość, dorzucamy boczniaki i pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
  6. Zawartość patelni smażymy ok 5 minut, po czym dolewamy passaty pomidorowej, mieszamy i sprawdzamy smak. Doprawiamy w razie potrzeby i doprowadzamy do wrzenia sos.
  7. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Wlewamy sos oraz posypujemy startym parmezanem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Smakowite spaghetti, pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zima to szczyt sezonu na boczniaka rosnącego na dziko w naszych lasach. Jeśli tylko nie ma mrozu, kapelusze się rozwijają. Moim zdaniem smaczniejsze niż te sklepowe. Na tym filmiku boczniaki znalezione pod Wrocławiem oraz parę informacji: https://www.youtube.com/watch?v=FCYpSZ2cvKo Smacznego!

    OdpowiedzUsuń