środa, 23 marca 2016

Sałatka z tuńczykiem i soczewicą


Propozycja na sałatkę z tuńczykiem w nieco odmienionej aranżacji. Sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole, ale również jako lunch do pracy, bo jest bardzo pożywna. Może na zdjęciu nie wygląda zbyt zachęcająco (słabe światło... ), ale jest to miła odmiana dla sałatki tuńczykowej z ryżem.




SKŁADNIKI:

pół szklanki czarnej soczewicy
pół szklanki czerwonej soczewicy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 ogórki kiszone
1 puszka kukurydzy
garść posiekanego szczypiorku
garść posiekanego koperku
1 łyżka majonezu
pół łyżki soku z cytryny
sól
pieprz

WYKONANIE:

Soczewicę polecam ugotować osobno, ponieważ czarna soczewica zabarwi czerwoną i będzie wyglądać mało apetycznie. Jeśli Wam to nie przeszkadza to oczywiście można dorzucić czerwoną soczewicę do gotującej się wcześniej czarnej.

Soczewicę gotujemy osobno w dwóch małych garnkach. Soczewica czarna gotuje się ok 35 minut, czerwona ok 7. Po ugotowaniu przelewamy na sitku zimną wodą, odstawiamy do wystudzenia. Ogórki kroimy drobno i wrzucamy do miski wraz z odsączoną kukurydzą, tuńczykiem, posiekanym szczypiorkiem, koperkiem i wystudzoną soczewicą. Doprawiamy sokiem z cytryny, odrobinką soli, pieprzem i majonezem. Dokładnie mieszamy i sałatka jest gotowa :)

3 komentarze:

  1. Jak sałatka z tuńczykiem może być wege?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia ideologii wegetarian uznajacych, że ryba to nie zwierze :)

      Usuń