wtorek, 8 marca 2016

Bezglutenowe placki twarogowe z malinami i porzeczkami


Wszystkiego najlepszego dla wszystkich Pań odwiedzających bloga!
Mam nadzieję, ze spełnią się Wasze marzenia, osiągniecie same sukcesy i będziecie szczęśliwe, a dieta bezglutenowa przestanie być dla Was przykrą koniecznością :)

Miał być przepis na ciasto, ale nie każdy przepada za słodkościami, więc wypośrodkowałam sprawę i mamy słodko-kwaśne placuszki z twarogu.




SKŁADNIKI:

2 jajka
250 gram tłustego twarogu
2 garści mrożonych malin*
garść mrożonych porzeczek*
bezglutenowy cukier waniliowy
opcjonalnie łyżka cukru
3 łyżki mąki z cieciorki
3 łyżki mąki jaglanej
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka oleju + olej do wysmarowania patelni
jogurt naturalny
2 łyżki syropu klonowego

WYKONANIE:

Twaróg mieszamy w miseczce z cukrem waniliowym, olejem, siemieniem lnianym, cukrem i 1 jajkiem oraz żółtkiem z drugiego jajka. Jedno białko ubijamy trzepaczką na pianę. Do masy twarogowej dodajemy mąki, pokruszone maliny i stopniowo dodajemy białko. Odstawiamy masę na 15 minut.
Gdy ciasto chwilkę odpocznie zaczynamy smażyć placuszki, na delikatnie posmarowanej patelni. Placuszki są dość delikatne, trzeba więc podważać boki przed zmianą strony smażenia i używać najlepiej dość szerokiej szpatułki. Smażenie powinno trwać ok. 3 minut na stronę, do zrumienienia.
Gotowe placuszki polewamy sosem, który jest po prostu pomieszanym jogurtem i syropem klonowym. Dekorujemy porzeczkami. Smacznego :)




* Można oczywiście użyć świeżych owoców, a zimą posiłkować się mrożonymi :)

1 komentarz: