środa, 18 listopada 2015

Bezglutenowa Wuzetka BEZ MĄKI

Jak to jest możliwe, że ciasto bez mąki się udaje? Nie mam pojęcia, bo interesuje mnie tylko smak. Smak ciasta z fasoli, które ostatnio zrobiła moja Mama bardzo mnie zainspirowało. Postanowiłam, zrobić na szybko weekendowy eksperyment. W efekcie tegoż eksperymentu przedstawiam... WUZETKĘ :)
Od razu napomknę, że ciasto rośnie i nie opada, więc ilość śmietany jakiej użyłam spokojnie można zwiększyć, żeby nie było takie odchudzone jak moje ;)





SKŁADNIKI:

2 puszki czerwonej fasoli
8 jajek
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
8 łyżek niesłodzonego kakao
8 łyżek cukru trzcinowego
500 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
ok. 6 łyżek marmolady różanej
2 łyżki masła
1 łyżka ciepłej wody
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Do nasączenia:
ciepła woda, 2 łyżki cukru, łyżka ekstraktu z wanilii

WYKONANIE:

Fasolę odcedzamy na sitku i przepłukujemy wodą. Do dwóch osobnych misek oddzielamy białka od żółtek (do żółtek polecam użyć dużej miski, którą wykorzystamy do mieszania mas). Do blendera wrzucamy fasolę, najlepiej małymi partiami, dodajemy po kolei żółtka a na końcu olej, blendujemy na gładką masę. Białka ubijamy na pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do dużej miski przekładamy masę fasolową, dodajemy kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy masę do połączenia. Ostatnim krokiem jest delikatne wmieszanie do masy fasolowej ubitych białek i połączenie obydwu mas za pomocą szpatułki. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut, do suchego patyczka.
Żelatynę wsypujemy do słoiczka, zalewamy niedużą ilością wrzątku. Słoik zakręcamy i wstrząsamy jak shakerem do uzyskania gładkiej konsystencji. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, miksujemy chwilę i dodajemy żelatynę, miksujemy do połączenia. Gotową masę odstawiamy do lodówki.
Biszkopt fasolowy po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia, następnie przekrajamy na pół (jest dość delikatny!). Nasączamy obydwa blaty ciasta, nie żałować ;) Na spodnią część wykładamy bitą śmietanę, zostawiając ok 4-5 łyżek do dekoracji. Przykrywamy drugim blatem. Górę ciasta smarujemy marmoladą i zabieramy się za polewę. Nic prostszego, wystarczy do miseczki połamać czekoladę, dodać 2 łyżki masła i 1 łyżkę ciepłej wody i wstawić do mikrofali na minutę. Po tym czasie wyjąć i zamieszać składniki energicznie przez około minutę, jeśli polewa nie zacznie się zamieniać w gładką masę, wstawcie na kilka dodatkowych sekund do mikrofalówki, jeśli jest gładka polewajcie ciasto. Po polaniu ciasto wstawiamy do lodówki na ok pół godziny, po tym czasie dekorujemy je bitą śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz